Setrvačnosť je horší než konkurence. - Jirásek, J.
V súčasnosti sa v medzinárodnej konkurencii presadzujú tie ekonomiky, v ktorých sa uplatňuje nový prístup k ľudskému činiteľovi, k spoločenskej zodpovednosti, k spoločenským zdrojom podnikania, k hybnému pôsobeniu etiky podnikania a pod. Strategické riadenie (general management) sa stáva aktuálnou formou riadenia a autonómnym odborom manažmentu. Náčrt koncepcií strategického riadenia podniku.