Verkäufer müssen das Zuhören (wieder) lernen. Aktives Zuhören ist wie ein virtuoses Konzert. - Butzko, H.G
Psychológia predaja. Vzťah predavača k zákazníkovi. Schopnosť predavača aktívne počúvať ako výraz jeho záujmu o zákazníka. Technika verbálnej komunikácie so zákazníkom. Význam osobného príkladu vedúceho pre osvojenie si predavačom aktívneho počúvania. Formy tréningu predavačov. Význam tímovej klímy pre kvalitnú prácu predavača.