L'emploi de main-d'oeuvre étrangere au Japon. - Barral, E.
Veľký nedostatok pracovných síl v Japonsku. Pracuje tam veľa cudzincov, najmä Iránci, Filipínci, Číňania, Pakistanci. Tajní pracovníci, prisťahovalci najmä z Európy. Japonské predpisy zakazujú zamestnávať nekvalifikovaných pracovníkov. Nikkei sú Japonci druhej generácie emigrovanej do Južnej Ameriky, ktorá sa neskôr vrátila do Japonska - je ich asi 180 tis. Skupina praktikantov, čo živorí. (Enjeux-les Echos 1992, č. 69.).