Qualitätsmanagement in Kreditinstituten. - Drewes, W.
Otázky kvality v konkurencii úverových ústavov. Zmeny na trhu a kvalita práce bánk. Modifikácia pojmu kvality v bankovníctve, v oblasti strategickej a operačnej kvality. Členenie bankových produktov z hľadiska zabezpečenia kvality. Fázový model zabezpečenia kvality. Plánovanie, riadenie a kontrola kvality. Prístupy k zabezpečeniu kvality v úverových ústavoch (hodnotenie reklamácií, skúšobné nákupy, kvalita software). Manažment kvality ako funkcia strategického riadenia.