Podkarpatská Rus 1919-1939. Politicko-ekonomická analýza. - Šroněk, I.
Súčasťou Československa sa Podkarpatská Rus stala v r. 1919. Politický vývoj do r. 1938, kedy na základe viedenskej arbitráže a požiadavky Maďarov bola Podkarpatská Rus pripojená k Maďarsku. Vývoj názvu územia. Základné údaje o území, obyvateľstve a ekonomike. Čs. sovietska zmluva z r. 1945 a jej ekonomické zhodnotenie. Argumenty podávajúce negatívnu odpoveď na možnosť opätovného pripojenia k ČSFR.