Opyt tamožennych ob'jedinenij v Zapadnoj Jevrope. - Gorskij, V.
Skúsenosti s rôznymi formami colných únií v západných trhových ekonomikách a ich využitie po rozpade ZSSR. Smery dlhodobého formovania colných dohôd v krajinách ES cez znižovanie cla ku vytvoreniu jednotnej colnej tarify. Rozširovanie kompetencií ES v colnej a tarifnej politike. Vplyv ciel na stimulovanie výmeny.