Maastricht pro začátečníky. - Provazník, Dušan
Maastrichtská dohoda (prijatá 10.12.1991) modifikuje tzv. rímske dohody z r. 1957 zakladajúce EHS, kladie si za cieľ viac politicky i hospodársky integrovanú Európsku úniu (EÚ), ktorá otvára cestu k Európskej hospodárskej a menovej únii. Okrem zavedenia občianstva Únie predpokladá dohoda spoluprácu aj v zahraničnej a obrannej politike, v justícii a vnútornej bezpečnosti. Podrobnejší výklad niektorých ustanovení dohody.