Vysoké technologie, výzkum a vývoj.
Zvyšovanie "vstupných bariér" na medzinárodné trhy. Najvšeobecnejším predpokladom pre presadenie sa podnikov na svetových trhoch sú tzv. vysoké technológie. Ich technické, ekonomické, sociálne a ekologické charakteristiky. Výskum a vývoj ako základ konkurenčnej výhody. Určenie "kritickej masy" výskumu a vývoja.