Ekonomičeskaja teorija na puti k novoj paradigme: metodologija podchoda.
Vulgárny ekonomický determinizmus a nové chápanie determinizmu v ekonomickom vývoji. Typologizácia spoločenských systémov a prístupy k nej z hľadiska formácií a civilizácie. Alternatívy sociálno-ekonomického rozvoja a mechanizmus sociálnej voľby. Mnohotvárnosť a jednota súčasného sveta z hľadiska celku a dynamiky spoločnosti.