Filosofija NTP i strategičeskaja ocenka technologij. - Smirnov, A.
Riadenie vedeckotechnického pokroku v podmienkach administratívneho systému v ZSSR. Voľba univerzálnych kritérií kvality technológie. Koeficienty užitočného využitia materiálov, energie, priestoru a času. Zákonitosti vedeckotechnického pokroku. Zvyšovanie koeficientu užitočného využitia a efektívnosti cestou prelomu (napr. prechod od jednoduchých kalkulačiek cez elektronické počítače k mikroprocesorom), resp. spájania technológií.