Forms of profit sharing and firm performance: theoretical foundations and empirical problems. - Fitzroy, F.R
Väčšina prác konštatujúcich pozitívny vzťah medzi hmotnou zainteresovanosťou a produktivitou je empirickej povahy. Dokazuje sa, že explicitné a implicitné formy zainteresovanosti sú dve stránky jednej mince a možno im dať teoretický základ. Relevantné modely zahrňujú teórie dôležitosti "spravodlivého" odmeňovania a opakovaných hier, kde sa zúčastnení pracovníci navzájom sledujú. Dôvody precenenia empirických záverov o účinku hmotnej zainteresovanosti na produktivitu.