Free-riding and intergovernmental grants. - Breton, A.
Vychádza sa z rozdielnosti a vzájomnej nezávislosti medzi činiteľmi ovplyvňujúcimi koncentráciu výdavkov v systéme vládnych orgánov a činiteľmi pôsobiacimi na koncentráciu príjmu. Keď je koncentrácia výdavkov mižšia ako koncentrácia príjmov, vyžaduje si rovnováha rozpočtu medzi vládnymi orgánmi dotácie. Požiadavky na dotácie dávajú najmä nižšie vládne orgány zamerané na potreby občana a dochádza tým k problému agentúrneho štandardu, ktorý je riešiteľný viazaním dotácií medzi nižšími a vyššími vládnymi orgánmi na podmienky.