Arabská ekonomika koketuje s liberalizací. Dopady války v Perském zálivu a strach z rozpadu OPEC. - Jankovec, M.
Vojna v Perzskom zálive spôsobila arabským štátom škody vo výške 60 mld. USD. Kapitálové vyčerpanie Saudskej Arábie a Kuvajtu viedlo k prehodnoteniu rozsiahlej investičnej činnosti a k oslabeniu pomoci chudobnejším arabským krajinám. V mnohých arabských krajinách, ktoré budovali centralizované byrokratické ekonomické systémy, nastal pohyb k vnútornej hospodárskej liberalizácii. Charakteristika vývoja v Saudskej Arábii, Kuvajte, Alžírsku, Líbyi a Sýrii.