<Der> gläserne Konsument. Trugbild oder (bald) Wirklichkeit? - Bergheimer, M.
Pojem skleneného alebo priehľadného spotrebiteľa. Poznanie potrieb zákazníka. Prechod od segmentácie zákazníkov k ich individualizácii. Predpoklady individuálneho prístupu k zákazníkovi. Spracovanie údajov o zákazníkovi a jeho potrebách - karta zákazníka. Poznanie potrieb zákazníka a ťažkosti pri predvídaní jeho správania. Priehľadný zákazník je podľa autora ilúziou.