Evolution et incidence du protectionnisme sur les échanges internationaux depuis dix ans.
Vývoj ochranárskej politiky v krajinách OECD a vo svete. Zmena v prospech vybraných nástrojov. Rastúca diskriminácia a jej druhy. Vývoj subvencií. Dopad ochrany, Dynamika ochranárstva. Sektory, ktoré upadajú - textil a obleky, hutníctvo v USA a autá. Sektory silne rastúce. (OECD, Progres de la réforme structurelle 1992).