Nepřetrhávat tradiční vazby. - Konečný, Č.
V súčasnosti Česká republika zabezpečuje 70 perc. obratu zahraničného obchodu so štátmi s vyspelou trhovou ekonomikou (pred tromi rokmi to bolo 30 perc.). Negatívnou stránkou je znižovanie podielu strojov a zariadení vo vývoze. Veľkým problémom je ustavičný pokles zahraničnoobchodného obratu s bývalým ZSSR a inými krajinami RVHP. Nevyhnutnosť hľadania opatrení na zastavenie tohto poklesu. Pozornosť treba venovať osobitne niektorým prioritám vo vzťahu k Rusku.