Investment slowdown in developing countries during the 1980s: debt overhang or foreign capital inflows? - Savvides, Andreas
Podiel previsu dlhu a prílivu zahraničných investícií na stagnáciu vývoja rozvojových krajín v 80. rokoch sa skúma na modeli na stanovenie úveruschopnosti a miery investícií týchto krajín. Podľa hypotézy externá zadlženosť pôsobí markantne proti tvorbe domáceho kapitálu. Výsledky ukazujú na záporné účinky previsu dlhu na mieru investícií, kým príliv zahraničného kapitálu je relatívne bezvýznamný. Pri oddelenom skúmaní obchodného a neobchodného zahraničného kapitálu sa však ukázalo, že prvý z nich silne pôsobil pri spomalení investícií.