Ekonomie altruismu. - Kinkor, Jiří
Cieľom príspevku je ukázať, že teória úžitku (utility theory) ktorá sa bežne používa pri vysvetľovaní "sebeckého" jednania jednotlivca na trhu, je použiteľná aj pri skúmaní tzv. altruistického správania jednotlivca. Bytostná snaha človeka o maximalizáciu úžitku pri minimalizácii nákladov je univerzálnou vlastnosťou a pôvodnou motiváciou. Altruizmus je len odvodeným prejavom tejto snahy.