Hacia el cambio estructural en los puertos.
Jednou zo základných dilem vlád Latinskej Ameriky v 90. rokoch - nutnosť riešenia štruktúrnych problémov rozvoja a činnosť prístavov, lebo nastane pokles konkurencieschopnosti vývozných možností prístavov a z toho plynúce dôsledky - strata devíz, pokles investícií, rast nezamestnanosti. Plány CEPAL na štruktúrne zmeny a zvýšenie konkurencieschopnosti zahraničného obchodu LA.