Vliv inflace na platební neschopnost podniků. - Bernat, F.
Jednou z hlavných príčin platobnej neschopnosti podnikov je vplyv inflácie na ich finančnú situáciu. Vplyvom inflácie podnik reálne stráca časť svojho majetku, musí platiť do štátneho rozpočtu z inflačného zisku vyššiu čiastku o ktorú má menej prostriedkov na jednoduchú reprodukciu materiálov. Konkretizácia uvedenej skutočnosti na oblasti základných prostriedkov, resp. odpisov a oblasti zásob a pohľadávok. Opatrenia na zmiernenie dôsledkov inflácie.