Novyj mirovoj besporjadok: Tretij mir i Zapad posle razpada Sovetskogo Sojuza. - Mirskij, G.
Rozpad Sovietskeho zväzu spôsobil také kardinálne zmeny, ktoré rozložili celý predchádzajúci svetový poriadok, hlavnou črtou ktorého bola bipolárnosť, hoci relatívna, lebo existoval aj tretí svet. V súčasnosti sa prejavujú pred tým potláčané nacionálne a pseudonacionálne záujmy a štátne ambície. Predtým, než sa vykryštalizuje nový ekonomický poriadok, treba prežiť prechodné obdobie so zvýšenou destabilizáciou a lokálnymi nacionalizmami.