Rol' gosudarstva v rynočnom chozjajstve. 2. - Varga, V.
Štát môže pôsobiť ako vonkajšia sila vo vzťahu k hospodárstvu prostredníctvom administratívneho regulovania, ale môže byť aj vlastníkom niektorých odvetví hospodárstva, či podnikov. Otázka vzťahu štátu k hospodárstvu je jednou z nedoriešených otázok ekonomickej teórie. Skúmanie postavenia štátu v klasickom liberálnom ekonomickom systéme a v systéme sociálno trhového hospodárstva.