Ot jedinogo rublevogo prostranstva k mnogovaljutnomu. - Šiškov, Ju.V
Rozdielna finančno-rozpočtová situácia v rôznych krajinách SNŠ. Vznik peňažných surogátov v členských štátoch spoločenstva. Prechod k národnej mene. Dôsledky menového vývoja pre Rusko. Malá pravdepodobnosť premeny rubľa na rezervnú menu. Vplyv inflácie na kurzové vzťahy jednotlivých mien. Problémy platobných vzťahov medzi štátmi SNŠ v podmienkach viacmenového priestoru.