K osmysleniju opyta ekonomičeskogo razvitija Japonii. - Dinkevič, A.
Japonský model intenzívneho ekonomického rastu je založený na vysokej vedeckotechnickej úrovni vecných faktorov výroby, na vysokej úrovni organizácie a riadenia ekonomiky, na zmenách v rozdeľovaní vytvorenej hodnoty a na spájaní administratívnych a trhových metód pri regulácii reprodukčného procesu. Nastupuje regulácia národného hospodárstva, ktorá má ekonomicky i sociálne zdôvodnený charakter. Prebieha proces k postkapitalistickému zriadeniu, formuje sa model samosprávy bez jeho spojenia s kapitalistickým individuálnym vlastníctvom.