Nový švédsky model?
Švédsko bolo po dlhé roky najznámejším modelom "štátu sociálneho blahobytu" i dokladom toho, že je možné nájsť tretiu cestu medzi socializmom a kapitalizmom. Nová konzervatívna vláda usiluje o "návrat do rodiny voľnotrhových ekonomík". Zrušila niektoré formy zdanenia, znížila štátnu kontrolu ekonomiky a vládne výdavky a začala plniť program privatizácie. K najvýznamnejšiemu zlomu dochádza v školstve.