Poradenská služba pro vedoucí prodeje.
Portfolio mocenského postavenia na trhu. Zhodnotenie vyjednávacej pozície so zákazníkom. Vplyv podnikovej klímy na úspechy podniku. Zabezpečovanie veľkoobjednávok tímom predajcov. Pomoc počítačov pri vyplňovaní a zostavovaní formulárov. Používanie modelov výpočtu pre porovnanie rentability rôznych druhov akcií pri predaji. Profil predajcu ako nástroj riadenia. Ochrana prihlasovateľa pred plagiátmi.