Náčrt historických východísk súčasných problémov štátnej správy a samosprávy. - Jaura, Z.
Dva prístupy k chápaniu národných výborov pri ich formovaní: 1. národné výbory ako samosprávne zastupiteľské orgány (sociálni demokrati), 2. jednotná ľudová moc a správa (komunisti). Tendencie spájania prvkov štátnej moci so samosprávou. Štátne a komunálne vlastníctvo v Ústave z r. 1948. Národné výbory po r. 1948 - výkonné orgány centrálnych orgánov bez reálnej vlastníckej právomoci.