Obchodní jednání: taktika a technika. Do Evropy v tričku ne. 8. - Šroněk, I.
Významnou súčasťou prípravy obchodného rokovania je informácia o "druhej strane". Ide o informácie o firme, o partneroch a o zámeroch partnera. Rokovanie vedie spravidla osoba funkčne najvyššia. Taktika priateľská, niekedy nepriateľská. Všeobecne platí, že slušne vedené, avšak tvrdé rokovanie je prospešnejšie osobitne pre dlhodobý vzťah.