České národní ekologické zájmy z evropské perspektivy. - Stehlík, J.
České teritórium je jedným z najviac ekologicky narušených priestorov Európy. Údaje o znečisťovaní životného prostredia v Čechách. Dve prvoradé a medzinárodne dôležité úlohy v oblasti využívania a ochrany prírody v ČR: odstrániť urýchlene neúnosný stav životného prostredia a racionálne exploatovať prírodné podmienky a zdroje nachádzajúce sa na českom území.