Kdo nese náklady transformace: spotřebitel, nebo výrobce? - Plachký, M.
Premena centrálne riadenej ekonomiky na trhovú vyžaduje určité náklady. Skúmanie otázky, kto tieto náklady ponesie. Tlak na výrobcov vedie v trhových ekonomikách k rastu efektívnosti. Postupné povolovanie tlaku na výrobcov v bývalej ČSFR (oddlženie, nízka úroková miera pri poskytovaných úveroch, daňová reforma atď.) spôsobujú, že náklady transformácie sa prenášajú na spotrebiteľa.