Cena pana Alfreda Nobela. V roce 1976 obdržel cenu za ekonomii představitel chicagské školy a zakladatel monetarismu Milton Friedman.
V r. 1976 získal Nobelovu cenu za ekonómiu profesor University of Chicago Milton Friedman. Je zakladateľom monetarizmu. Cenu získal za svoju prácu hlavne v oblasti makroekonómie.