Potrebujeme vyvážať rozum. Vysokoškolská veda: Malá krajina bez väčších zdrojov nemá inú možnosť. - Haľama, D.
Výdavky na vedu v US dol. na obyvateľa v r. 1987-1989 (Slovensko 14,7, Švédsko 155) vo vyspelých krajinách. Z celkových výdavkov na vedu výdavky na vedu na vysokých školách tvoria napr. v Španielsku 32 perc., v Švédsku 70 perc., na Slovensku 14 perc., vplyv tejto situácie na úpadok slovenskej vedy, konkrétna situácia na Katedre biochemickej technológie ChTF STU v Bratislave.