Madrid and Ramsay models for slovak economy. - Laščiak, Adam
Metodické princípy Madridského a Ramsayovho modelu adaptovaných na podmienky slovenskej ekonomiky a výsledky ich riešení. Madridský model je založený na keynesovských princípoch a jeho riešenie vytvárané prostredníctvom princípu maxima Pontrigiana s pomocou programového produktu NLMOS. Model využíva tieto parametre: dane, verejnú spotrebu a úrokovú mieru. Ramsayov model rieši optimálne rozdelenie národného dôchodku na investície a spotrebu v hospodárstve Slovenska. Použili sa variančné prístupy na báze produktu GAMS a špeciálne programy MINOS.