Rozvoj finančního trhu je základem prosperity. - Kaminský, R.
Transformácia centrálne plánovaného hospodárstva na hospodárstvo trhové v ČR. Vytváranie finančného trhu. Vznik inštitúcií a nástrojov finančného trhu - bánk, investičných fondov, investičných spoločností, búrz. Nástroje finančného trhu - cenné papiere, šeky, dlhopisy. Vytváranie legislatívneho rámca - zákonov umožňujúcich fungovanie finančného trhu. Zapájanie sa do medzinárodných finančných inštitúcií a otváranie sa ekonomiky.