Devízy v cestovnom ruchu môžu získať najmä: Mestá, hory a kúpele.
Mestský a poznávací, horský a kúpeľný cestovný ruch - formy zodpovedajúce súčasným a predpokladaným vývojovým tendenciám medzinárodného cestovného ruchu. Situácia na Slovensku, podmienky a oblasti rozvoja (regiony), aby bol cestovný ruch prínosom pre hospodárstvo.