Integriertes Auftragsmanagement in Vertriebsinseln. <Ein> prozessorientiertes Organisationskonzept. - Fuhrberg-Baumann, J.
Faktory úspechu v práci so zákazkami. Organizačné zabezpečenie efektívnej práce so zákazkami. Koncept odbytového ostrova ako spojovacieho článku medzi trhom a výrobou. Tímová práca a zvýšenie kvality spracovávania zákaziek. Pojem zákazkových rodín - štrukturovanie zákaziek podľa kritérií výrobkov, odbytových oblastí, skupín zákazníkov, kapacít a úloh spracovania. Stratégia fungovania zákazkového ostrova.