Antimonopolní funkce vlády v procesu ekonomické reformy. - Mertlík, Pavel
Vo vyspelých kapitalistických ekonomikách sleduje antimonopolné pôsobenie vlády dve hlavné línie: 1. kontrolu ekonomického správania firiem, 2. podporu konkurencie na ponukovej strane ekonomiky. Formovanie konkurenčného prostredia má pritom samo dve línie: jednak ide o podporu podnikateľskej činnosti, čiže posilňovanie konkurenčnej štruktúry domácej ekonomiky, a jednak liberalizáciu vonkajších ekonomických vzťahov. V česko-slovenskej ekonomike je potrebné sledovať ešte tretiu líniu, a to deetatizáciu a komercializáciu štátneho sektora.