Určujúce kritérium rozvoja.
Problematika životného prostredia - súčasť transformácie ekonomiky. Začlenenie ekologickej politiky do hospodárskej a sociálnej politiky. Ekologizácia spoločenského rozvoja. Integrovaný prístup k ochrane prírody a prírodných zdrojov obsiahnutý v Programovom vyhlásení vlády SR. Rozvoj geologického poznania a komplexná geologická informácia o území SR.