Stagnujúca privatizácia a nekompletná legislatíva odrádzajú zahraničný kapitál. Chemický a farmaceutický priemysel trpí nedostatkom finančných zdrojov.
Stav chemického a farmaceutického priemyslu Slovenska od r. 1991 po súčasnosť. Závislosť od dovozu surovín. Spomalenie hospodárskeho poklesu. 8 účastinných spoločností, 15 štátnych podnikov vrátane 4 VÚ a 3 štátnych účastinných spoločností, 9 spoločných podnikov, privatizačné projekty. Problémy odvetvia: platobná neschopnosť, znížený dopyt, výroba i odbyt, vysoká materiálová a energetická náročnosť, akosť výrobkov, certifikáty a ťažkosti s vývozom. Potreba transferu technológie a know-how cez zahraničný kapitál. Očakávaný vývoj - stabilizácia a oživenie.