Bezpečnostné perspektívy strednej Európy: pohľad zo Slovenska. - Bombík, S.
Postavenie krajín strednej Európy v rámci európskych krajín. Vývoj stredoeurópskych krajín po I. svetovej vojne. Vznik Československa. Rok 1989 - pád komunizmu a sovietskeho impéria. Po rozdelení Česko-Slovenska v r. 1993 získalo Slovensko vlastnú suverenitu a disponuje vlastnými bezpečnostnými silami. Potreba zapojiť sa do medzinárodného dialógu o bezpečnostných otázkach. Orientácia Slovenska na NATO.