Z rozpočtu možno rozdeliť toľko, koľko do neho príde. Do sociálnej oblasti smeruje štvrtina hrubého domáceho produktu. - Klimešová, A.
Schodok v štátnom rozpočte 11 miliárd, možnosť jeho zníženia zabezpečením výberu daní a nepopulárnymi škrtmi na strane výdavkov hlavne v sociálnej oblasti, čím by sa malo na Slovensku ušetriť v r. 1993 4-5 mld Sk (suma stanovená po ukončení misie MMF). Možné úspory v oblasti sociálnych príspevkov a výpomoci, zdanenia, resp. zníženia dôchodkov pracujúcich dôchodcov, alebo zvýšenia dôchodkového veku, detských prídavkov, podpory nezamestnaných, trhu práce a trhu bytov a v oblasti zdravotníctva.