Slovensko v geopolitickom priestore. Orientácia na sociálno-ekonomické ciele. - Bracjun, Anatolij
Potreba rešpektovať skutočnosti, že deväť z desiatich faktorov existencie malého štátu podmieňujú okolnosti, resp. geopolitické dimenzie. Najdôležitejšie sú záujmy veľmocí, záujmy skupín kontrolujúcich medzinárodné finančné inštitúcie, kolektívna bezpečnosť štátu, zotrvačnosť ekonomiky a iné. Slovenské špecifikum v širších geopolitických dimenziách. Vytváranie a ochrana konkurenčného prostredia a jej vplyv na geopolitickú situáciu. Skúsenosti zo správania hlavných reprezentantov Východu a Západu.