Svetová ekonomika (aj politika) profituje zo stability ropných trhov.
Najvyspelejšie ekonomiky sveta spotrebujú viac ropy, ako vyťažia. Stabilná cenová hladina v záujme producentov aj distribútorov. Geografická poloha predurčuje Slovensko za jedného z najväčších transportérov ropy, vývoz a dovoz ropy a ropných výrobkov v hlavných oblastiach sveta, pohyby obchodu vo svete. Ropovody a ich kapacity, mapy, tabuľky. Činnosť konzorcia SOCON (založené v auguste 1991), jeho uchádzanie sa o nezávislé zdroje ropy a zemného plynu pre Slovensko v Rusku.