Zásahy štátu do hospodárstva nástrojmi rozpočtovej politiky. - Lipták, Juraj
Dane, dotácie a schodok štátneho rozpočtu ako nástroje, ktorými štát zasahuje do hospodárstva Slovenska. Dane, ich fiškálna (rozdeľovacia) úloha, požiadavky, ktoré by dane mali plniť v ekonomickej politike, v oblasti zabezpečenia príjmov štátneho rozpočtu, ale aj zohľadnenia záujmov podnikateľských subjektov. Priame zdaňovanie, univerzálnosť a selektívnosť zdaňovania. Využívanie cla a colnej politiky na zastavenie poklesu ekonomiky.