Prečo je potrebný bankový dohľad? - Galbáč, Štefan
Potreba obozretného podnikania bánk. Úloha bánk vo finančnom systéme, v platobnom mechanizme, pri umiestnení finančných zdrojov i ako ochrana bohatstva. Limitovať riziká vkladateľov, chrániť finančnú infraštruktúru v štáte, udržiavať celkovú stabilitu bankového systému, napomôcť udržať dôveru verejnosti. Tri hlavné ciele bankového dohľadu: zabezpečiť, aby banky v systéme boli finančne "zdravé", dobre riadené a neohrozovali záujmy vkladateľov.