Nutnosť liberalizace obchodu ES-východní Evropa akceptována. Volný obchod znamená větší politickou stabilitu na Východě a méně uprchlíků na Západě.
Voľný obchod medzi Európskymi spoločenstvami a krajinami strednej a východnej Európy. Opatrenia smerujúce k hlbšej a rýchlejšej liberalizácii obchodu boli schválené na zasadaní ES v Luxembursku a podpísané na summite v Kodani. Výhrady niektorých krajín ES proti voľnému obchodu. Výhody ostraňovania obchodných bariér. Potreba vyrovnania veľkého rozdielu v ekonomickej vyspelosti krajín západnej a východnej Európy.