Protekcionizmus vo svetovej ekonomike. - Černá, J.
Vzťah medzi protekcionizmom a liberalizmom. Pozitívne a negatívne účinky ochranárskej politiky. Prebiehajúce Uruguajské kolo GATT a vývin svetového obchodu. Ochrana domáceho trhu v dvoch líniách: tarifných opatreniach a netarifných nástrojoch. Návrat protekcionisticky orientovanej obchodnej politiky - neoprotekcionizmus. Neoprotekcionistické opatrenia. Ekonomické dôsledky protekcionistickej politiky. Komplexná analýza ekonomických výhod a strát protekcionisticky orientovanej politiky podľa OECD. Protekcionizmus Japonska, USA a v rámci ES.