Evropská integrace podle ES: nejen pozitiva. Protekcionismus, socialismus a komunismus je v podstatě stejná rostlina ve trěch stádiích růstu. Frederic Bastiat, francouzský ekonom a ministr financí, ve své knize Zákon (1850). - Machala, Karel
Problémy európskej integrácie. Spôsoby presadzovania integračného procesu. Odlišné chápanie integrácie v západnej a východnej Európe. Pomoc východnej Európe - finančné dary a zvýhodnené pôžičky namiesto voľného obchodu. Maastricht. Nezamestnanosť v krajinách ES a voľný obchod. Protekcionizmus, socializmus a komunizmus.