Mezi ovládáním a pracovní ochotou. - Koopman, P.
Riadenie organizačných zmien ako umenie pohybovať sa medzi dvoma krajnými možnosťami. Dve stratégie personálneho manažmentu: stratégia riadenia pomocou príkazov a stratégia využívajúca vzťah pracovníka k svojej práci, jeho ochotu. Motivačný, organizačný a inovačný proces. Manažment ako udržiavanie rovnováhy v silovom poli.