Global consumer segmentation versus local market orientation: empirical findings - Yavas, U.
Účinnosť globálnej marketingovej stratégie voči stratégii "na mieru" je predmetom sporov odborníkov. Uvádza sa možnosť prístupu strednou cestou uvažujúcou ako heterogénnosť jednotlivých krajín, tak aj homogénnosť segmentov spotrebiteľov v celom súbore krajín. Chovanie spotrebiteľa sa skúmalo na porovnateľných vzorkách zo 6 krajín. Výsledky analýzy ukazujú na existenciu spotrebiteľských segmentov prerastajúcich národné hranice.